Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

BBVA premia una empresa de Lleida com a millor productor sostenible d'Espanya el 2023

09/08/2023

BBVA El Celler de Can Roca han reconegut Ecològica dels Pirineus, de la Pobla de Segur, com un dels deu guanyadors dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles d'Espanya del 2023. A Catalunya, també han estat premiades Bolet Ben Fet (Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona) i Explotacions Agrícoles Mas De Baix S.L (Tivissa, Tarragona).
 
Els guardonats han destacat per les bones pràctiques sostenibles dins l'àmbit mediambiental, així com per l'impuls de l'entorn rural, el relleu generacional i la inclusió social. Prop de 150 productors de totes les comunitats autònomes s'han presentat a la quarta edició d'aquests premis, fet que suposa un increment de les candidatures del 60% respecte al 2022.

Ecològica dels Pirineus és una empresa càrnica gestionada per la quarta generació de ramaders, les explotacions de la qual estan ubicades a 2.500 metres d'alçada permeten aprofitar les pastures de ramaderia extensiva. Pertany a l'Associació de ramaders ecològics del Pallars Jussà, un grup de ramaders de vaca ecològica de la comarca del Pallars Jussà que neix amb l'objectiu d’agrupar a tots els productors ecològics de cada comarca i compartir inquietuds i necessitats del sector. En l'actualitat continuen treballant per reduir l'ús de materials que generen empremta de carboni, una pràctica que van iniciar el 2019, i que els ha permès reduir un 85% el total dels plàstics que utilitzen. A més, han incorporat materials biodegradables d'origen fòssil i procedents de canya de sucre.

Compten, a la sala d'especejament, amb una instal·lació de panells solars a la teulada què pretenen ampliar per cobrir el 80% de l'energia demandada durant els processos. A més, controlen el consum d'aigua via satèl·lit, utilitzant aquest recurs només per netejar les instal·lacions, garantint així la seva reducció. 'Aquest és un premi a la feina de diverses generacions”, ha afirmat Jaume Jordana, copropietari d'Ecològica dels Pirineus, qui a més ha destacat que “fa molts anys que produïm en zones extensives de muntanya, i la nostra generació el que ha fet és portar aquest producte al mercat donant continuïtat al que feien els nostres ancestres. No hi ha millor reconeixement que ho tingui en compte BBVA i El Celler de Can Roca”.

Els guanyadors d'aquests reconeixements formaran part d'un pla de difusió que portarà les seves històries a tot el territori nacional, i els productes s'inclouran en una recepta elaborada pels germans Roca i difonen dins de 'Gastronomia sostenible'. Una iniciativa que BBVA també impulsa juntament amb El Celler de Can Roca per donar suport als petits productors d´Espanya i promoure la cuina saludable amb productes de temporada.

L'hamburguesa de vedella ecològica d’Ecològica dels Pirineus; els bolets ‘fetge del bosc’ de Bolet Ben Fet, i la nectarina ‘Honey Top’ d’Explotacions Agrícoles Mas De Baix S.L (Catalunya); la ceba negra ecològica de La Abuela Carmen i el tomàquet rosa de Cortijo la Reina (Córdoba); el formatge de cabra moho blanc eco de Suerte Ampanera (Madrid); el gerd de BosqueSoria (Castella i Lleó); el tomàquet de ram d’Agromallorca (Balears); la maduixa deshidratada de Trasdeza Natur (Galícia); i el formatge semicurat de llet de cabra de Quesos Aborigen (Canàries), han esdevingut els guanyadors de la quarta edició dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles d'Espanya.
A més, es donaran a conèixer les històries inspiradores de cadascun dels guanyadors a través d'un pla de difusió que contribuirà a situar-los al mapa de la producció sostenible local. En aquesta edició el jurat, format per membres de BBVA, El Celler i la Fundació Ecologia i Desenvolupament (ECODES), ha valorat la incorporació de criteris mediambientals, socials i de sostenibilitat econòmica als seus models de negoci.

En concret, aspectes com la disminució de l’empremta de carboni; la incorporació de mesures per millorar l’eficiència energètica durant els processos de producció; les mesures adoptades en matèria d'inclusió social, el relleu generacional a l'empresa, així com la importància de la seva activitat com a motor de desenvolupament de les zones rurals. “Hem tornat a premiar deu iniciatives que tenen darrere històries que en són tot un exemple. Projectes que poden servir d'inspiració a pimes i autònoms que estiguin incorporant la sostenibilitat a la seva activitat per evolucionar el seu negoci cap a models més sostenibles, o perquè vulguin iniciar un projecte verd i inclusiu. Estem molt satisfets amb l'increment de la participació en aquesta edició, i per haver estat capaços d'arribar a productors de tot el territori nacional amb un impacte molt positiu a l'economia local”, ha destacat Alberto Cano, director de Pimes de BBVA a Espanya.

Per la seva banda, el propietari del Celler de Can Roca, Joan Roca, ha ressaltat: “És un orgull formar part daquest jurat i poder donar valor als productors que treballen dia a dia compromesos amb la sostenibilitat. De la mateixa manera, aquests 10 productors fan una tasca crucial tant pel medi ambient com pel futur de l'agricultura i la ramaderia del país”.

En aquesta convocatòria, Andalusia ha estat la zona més participativa aglutinant el 20% de les candidatures, seguida de Catalunya (16%), el País Valencià (11%) i Aragó (9%).

Pel que fa als sectors, tots han estat representats en aquesta quarta edició. Destaquen les hortalisses i les fruites d'espècies herbàcies; les fruites d'espècies llenyoses (de llavor, d'os o els cítrics); les carns i els ous; així com els olis i els greixos que aglutinen prop del 60% dels productes presentats pels agricultors, ramaders i productors d'aliments en general.