Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

Cervera obre la Fira del Pa anunciant-ne un per a Lleida

22/05/2022

El Gremi de Forners l’està ultimant i l’anomenarà PiriPonent

La ciutat recupera el certamen al cap de dos anys per la Covid

Cervera va inaugurar ahir la Fira del Pa anunciant-ne un de nou per a Lleida. El Gremi de Forners de Lleida ultima els detalls de l’elaboració d’un pa que aspira a convertir-se en un producte típic de les comarques lleidatanes. Estarà fet amb espelta i rebrà el nom de PiriPonent. Així ho va explicar ahir el vicepresident de l’entitat, Pau Borràs, a la inauguració de la 67 edició del certamen. Borràs va dir que Tarragona té el pa de Mestral, Barcelona el pa de Sant Jordi, Girona el pa de fajol i ara Lleida tindrà el seu.

El certamen torna després de dos anys de suspensió per la pandèmia a la plaça de la Universitat, on es troben els trenta-tres estands, entre els quals sis forns de pa. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i l’alcalde, Joan Santacana, van ser els encarregats de tallar una gran barra de pa de sis quilos, que substitueix la tradicional cinta que acostuma a utilitzar-se per inaugurar les fires. Ciuró va defensar “la feina vocacional” dels forners i va reivindicar el pa com un producte saludable, de proximitat i qualitat.

L’edil de Promoció Econòmica, Ramon Augé, va afirmar que el certamen aspira a convertir-se “en el màxim referent nacional al sector” i va destacar “les sinergies que s’han establert amb l’Associació de Productors de la Segarra, Vestim Segarra i la Fira de l’Oli de les Borges”.

La inauguració va comptar amb la presència de l’alcaldessa de la capital de les Garrigues, Núria Palau, que aquest any s’ha agermanat amb la Fira del Pa. Les experiències gastronòmiques inclouen maridatges de pa i olis; un berenar de pa amb oli a càrrec de l’Associació de Productors de la Segarra; presentacions de pans; degustacions de panadons i pa de ronyó i demostració de cuina a càrrec de la influencer Ana Recetas Fáciles. El Sindicat de Cervera també és protagonista d’aquesta edició, ja que aquest any se’n commemora el centenari. Hi ha visites guiades gratuïtes a l’edifici i als patis es pot veure una mostra d’objectes agrícoles de l’antic Museu del Blat de Cervera.