Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

El consumidor paga fins un 35% més per fruita de pinyol

03/08/2022

La caiguda de la collita encareix la cistella de la compra || Els preus a les centrals, amb increments de costos, creixen més
 
Els consumidors catalans estan pagant aquest estiu fins un 35% més per la fruita de pinyol, d’acord amb l’observatori de preus de la conselleria d’Acció Climàtica. Aquest augment és inferior al registrat en el cas de les centrals fructícoles, que arriba a ser d’un 44%, en una campanya marcada per l’enfonsament de la producció, d’una banda, i l’increment dels costos, de l’altra.

En concret, les dades oficials del departament que dirigeix Teresa Jordà xifra en 2,84 euros el preu que han pagat els consumidors a començaments del mes de juliol, molt per sobre dels 2,09 que havien d’abonar en les mateixes dates de l’any passat. Parlem d’un increment del 35,88%.

En el cas de la nectarina, el repunt és inferior, d’un 20,51%. En aquest cas s’ha passat d’un desemborsament d’1,95 euros per quilo l’any passat als 2,35 euros que han de pagar ara les famílies.

Els repunts són superiors als registrats per l’observatori en origen, en aquest cas a les centrals i per a produccions de màxima qualitat (categoria AAA de 80 a 90 mil·límetres) envasada en palots d’una capa. En el cas de la nectarina groga s’ha passat dels 1,48 euros l’any passat als 1,90 euros aquesta campanya en la segona setmana de juliol, un 28,37% més. En la mateixa qualitat de préssec groc s’ha passat d’1,32 a 1,91 euros el quilo, un 44,69% de repunt.

Una collita molt inferior

A l’hora d’analitzar els preus en origen cal tenir en compte que aquest any la collita és pràcticament un 70% inferior a l’estiu passat, per efecte de les gelades del mes d’abril. D’altra banda, els productors ja suportaven un increment de costos de producció d’entre un 35 i un 40%, des de l’energia fins als embalatges o el transport, segons la patronal del sector fructícola català, Afrucat.

Malgrat tot, un informe de la Comissió Europea augura un creixement del consum de fruita de pinyol aquest estiu d’un 3% davant del 2021, fins a arribar als 6,1 quilos per càpita en els 27 estats membres. Suposa uns dos-cents grams més per persona.