Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

La carn engreixada amb pastures és més sostenible que l'engreixada amb pinso, segons un estudi

17/05/2022

El treball s'ha fet amb 24 animals d'una explotació de la Pobla de Segur.

Un estudi realitzat a l'explotació ramadera de Cal Tomàs de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) ha constatat que la carn d'animals engreixats a base de pastures és més saludable que la d'animals engreixats amb pinso. Els animals alimentats amb farratge tendeixen a tenir un major contingut d'àcids grassos pol i insaturats i, en especial del tipus omega 3. Dani Villalba, professor de la UdL, va posar èmfasi en el model que fa de la carn resultant un producte més sostenible donat que l'aliment dels animals és KmO. Villalba va explicar que aquesta manera de produir ha d'anar acompanyada d'una conscienciació i diferenciació, ja que la productivitat és més baixa però via-ble pels petits productors.

Durant mig any s'ha fet un exhaustiu seguiment (controls de sang, de pes, d'alimentació, d'engreix o de creixement, entre d'altres) a 24 vedells: vuit alimentats amb pinso, vuit amb pinso i farratge i vuit a base d'unifeed i pastura. l les dietes amb major proporció de farratge han presentat valors més elevats d'àcid linoleic conjugat (CLA), associat a la protecció contra el càncer. La ràtio d'Omega 6 sobre Omega 3 ha presentat un valor inferior en les dietes farratgeres aconseguint valors més propers a l'òptim. La dieta basada en farratges i pastures al 100% és més respectuosa per als animals, ja que va més acord amb la fisiologia d'aquests.

A més, suposen un aprofitament dels recursos naturals i una regeneració de la terra, segons Miquel Gordó, de Cal Tomàs. AEls experts diuen que la regeneració del sòl, a través del retorn dels animals a la terra, és imprescindible i, una de les poques maneres reals, de combatre el canvi climàtic.