Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

La XVII Mostra d'Oficis i Artesania de Fondarella atreu més de 5.000 visitants

28/05/2024

Més de 5.000 persones, un públic majoritàriament familiar, van passar diumenge per Fondarella per a gaudir de la XVII edició de la seva Mostra d'Oficis i Artesania, en la qual el poble del Pla d'Urgell va poder oferir als visitants els seus dos productes emblemàtics: les orelletes i les caliquenyes.

Durant tota la setmana anterior, diverses veïnes van elaborar 1.500 orelletes, uns dolços fregits fets amb farina, sucre i ous i aromatitzats amb matafaluga (anís), que durant la jornada es van vendre totes. Les caliquenyes van ser un tabac artesanal i clandestí que es va popularitzar en tota Espanya durant algunes dècades del segle passat i que va tenir a les Terres de Lleida el seu centre principal de producció.

La mostra va aplegar una seixantena de parades entre les quals hi va haver 32 demostracions d'oficis tradicionals, que l'esdeveniment vol reivindicar i homenatjar. També s'hi oferien productes artesans i agroalimentaris de diversos punts de Catalunya. Entre els artesans hi havia un forjador, un picapedrer i una picapedrera, un terrissaire, un cisteller, un productor de sabó a partir d'oli de cuina usat, un esquilador i un matalasser que n'aprofitava la llana, un bufador de vidre, una teixidora i un cal·lígraf, que van exhibir les seves habilitats i en van fer participar els assistents, especialment els nens. També un marroquiner que ha recuperat els estris propis dels pastors del Pirineu. “I una cosa que no havíem tingut mai: uns campaners que van portar les seves pròpies campanes i en van mostrar els diferents repics”, destaca l'alcalde, Xavier Acosta.

Una de les activitats que més va atraure el públic va ser una demostració de falconeria amb diverses aus rapinyaires. Els gegants del poble, acompanyats de timbals i grallers, van desfilar pels carrers durant tota la jornada i es van exhibir diferents tractors antics restaurats pels seus propietaris.  

 

 

 

Nom: XVII Mostra d'Oficis i Artesania

Data: 26 de maig

Lloc: Fondarella