Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

Lo + Bo de Lleida preserva la tradició del panadó de tota la vida 

19 de març

19/03/2024

El panadó d'espinacs, panses i pinyons és una de les receptes imprescindibles de la gastronomia de les Terres de Lleida. Lo + Bo de Lleida conserva des de la mateixa Mollerussa aquesta tradició secular, igual que ho fa amb la de les coques de recapte. I els assistents a la penúltima sessió de la jornada final de la Fira de Sant Josep han contribuït a mantenir-la ben viva fent un tast de panadons artesanals d'aquesta empresa familiar.

L'Albert Porté ha explicat la història d'aquest producte, que va néixer fa moltes centúries com un aliment prou nutritiu fet amb ingredients aleshores barats i fàcils d'aconseguir, que tothom tenia a casa en els entorns rurals en èpoques d'escassetat: “qui més qui menys conreava una vinya per a consum propi i en guardava unes quantes panses per a l'hivern, anava al bosc a picar uns pinyonets i plantava espinacs a qualsevol lloc”.  

El panadó, com la coca de recapte, que es poden menjar tant freds com calents, està agafant embranzida i ja se'n fan tot l'any, i fins i tot se'ls pot veure a la carta d'alguns restaurants d'alt nivell. Lo + Bo els elabora amb una pasta de pa similar en ambdós casos, sense posar-hi llevat, afegint a la massa de farina només pebre i oli d'oliva i renunciant deliberadament a dos ingredients presents a molts panadons que no sempre agraden a tothom: l'all i la ceba.

 

 

 

Nom: Lo + Bo de Lleida

Lloc: Fira de Sant Josep de Mollerussa

Data: 19 de març