Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

L’ordi que es beu

17/08/2022

El noguerenc Toni Parrot destinarà el total de la seua producció a Damm per a l’elaboració de cervesa || La collita té com a destí la malteria de La Moravia

Catalunya és terra d’or-di. Aquest és el principal cereal que es cultiva a casa nostra, i més en concret, al 2021, a la província de Lleida es va conrear el 66% de tot l’ordi català. Durant el mes de juliol, els pagesos van acabar de recollir la collita que van sembrar a finals d’any. Un d’ells és el Toni Parrot, que fa disset anys que con-rea ordi a Castelló de Farfanya (la Noguera); en total, setanta hectàrees que es destinaran íntegrament a l’elaboració de les cerveses de Damm.

En plena adolescència, el Toni es va trobar en una cruïlla: treballar el tros de la família i convertir-se en pagès o estudiar un altre ofici i començar una aventura lluny de casa. “Vaig créixer entre camps d’ordi i segadores, no volia renunciar a aquest vincle amb la terra.” Un vincle que ve de lluny, perquè el seu besavi ja es dedicava al conreu d’aquest cereal.

66 PER CENT
La província de Lleida va cultivar el 66 per cent de tot l’ordi català el passat any. En concret, van ser 456.813 tones d’aquest cereal, segons dades recollides per l’Institut d’Estadística de Catalunya.

Ara que ha acabat la collita de la temporada d’ordi, també ha fet un viatge a la seua infància: “A casa, era tota una festa, portàvem el dinar al camp al pare i al·lucinàvem pujant a la segadora i llançant-nos amb la meva germana dins del remolc ple d’ordi.” “Treballar la terra és de les poques feines que provoquen la satisfacció de veure els fruits de l’esforç i la dedicació, i m’encantaria transmetre a futures generacions aquest amor per la pagesia”, diu.

Un cop l’ordi dels camps del Toni hagi descansat el temps suficient per poder ser maltejat, viatjarà a poc més de trenta quilòmetres fins a La Moravia, pro-pietat de Damm, a la localitat de Bell-lloc d’Urgell. D’aquesta forma, es tanca un cicle i els camps es prepararan per a nous conreus.