Aliments del Territori i Tu Fires i congressos Lleida Lleida

Productes eco, enriquit i de km0, tendències

14/04/2022

Guanyen pes els aliments funcionals i propers als medicaments, així com les dietes personalitzades per reduir malalties.

Com en altres àmbits, l’agroalimentació del futur ha de ser sostenible o no serà. Com a tendències, guanyen pes els aliments basats en bioeconomia circular i agricultura de precisió. D’altra banda, aniran a l’alça els aliments ecològics, sense insecticides, herbicides o fertilitzants químics, assenyala l’estudi d’Acció i Prodeca. Uns altres reptes són reduir el malbaratament alimentari o els plàstics d’un sol ús, així com garantir la traçabilitat dels aliments, recorrent a tecnologies com el blockchain.

D’altra banda, es posa l’accent a ampliar l’oferta de nous aliments que presenten un perfil nutricional enriquit, com ara la carn cultivada o les proteïnes vegetals. I en paral·lel als fruits de la tecnologia, es retorna al producte de casa, de km0, per tal de reduir l’impacte del transport i consumir un producte més fresc. En qualsevol cas, cotitza a l’alça l’alimentació saludable, natural o amb components afegits, per tal de reduir malalties com l’obesitat, diabetis o trastorns cardiovasculars. Una altra tendència que s’albira és el consum d’aliments que, com els medica-ments, aporten benestar emocional. I s’avançarà en nutrigenètica, basada en una alimentació personalitzada.